پاک کردن خالکوبی و تاتو با لیزر یکی از ایمن ترین و کارآمدترین روش ها برای حذف تاتو است. در طی زمان ممکن است با تغییر سلیقه و سبک زندگی و یا جهت حذف موانع برای استخدام در مشاغل خاص، افراد بخواهند خالکوبی خود را پاک کنند. به این منظور انجام لیزر می تواند با کمترین درد و عارضه و در عرض چند جلسه تاتو را به طور کامل از بین ببرد.
انواع تاتو مشکی، رنگی، جدید و قدیمی را می توان به کمک لیزر از بین برد؛ اما میزان اثربخشی آن با توجه به رنگ تاتو و نوع پوست متفاوت است. در ادامه بیشتر با مزایا، معایب، محدودیت ها و مراقبت های قبل و بعد از انجام لیزر تاتو آشنا خواهیم شد.
برای پاک کردن خالکوبی و تاتو با لیزر ابتدا باید به یک پزشک متخصص مراجعه فرمایید تا با بررسی سن، نوع پوست، عمق نفوذ، وسعت و قدمت تاتو بهترین راهکار را جهت پاک کردن آن پیشنهاد دهد. همچنین در این مورد بررسی سابقه پزشکی و وضعیت سلامت فرد نیز حائز اهمیت است.
در لیزر تاتو، پرتوهای نوری با شدت بالا به سمت ذرات جوهر که در زیر پوست قرار دارند، شلیک می شوند. این پرتوهای نور توسط رنگ مشکی جوهر تاتو جذب شده و این گونه ذرات جوهر به ذرات کوچکتری تجزیه می شوند. حال این ذرات کوچک توسط سیستم ایمنی بدن حذف می گردند و این گونه به تدریج رنگ تاتو از بین می رود.
- پاک کردن انواع تاتو و خالکوبی های جدید، قدیمی، مشکی، سفید و رنگی با پرتوهای لیزر امکان پذیر است.
- لیزر تاتو باعث ایجاد درد و ناراحتی خفیف می شود که رفع این مشکلات به کمک بی حسی موضعی و مسکن ها کاملا قابل کنترل است.
- لیزر تاتو برخلاف روش های سنتی و قدیمی مثل جراحی، به پوست اطراف ناحیه تاتو آسیبی نمی رساند و مستقیما ذرات جوهر را مورد هدف قرار می دهد و تجزیه می کند.
- در صورتی که برای پاک کردن تتو با لیزر به کلینیکی معتبر و پزشکی متخصص مراجعه کنید، اسکار ایجاد نمی شود و جای زخمی باقی نمی ماند.
- نتایج پاک کردن تتو با لیزر زیبا و رضایت بخش است و اکثر رنگدانه ها با انجام لیزر به طور کامل حذف می شوند.
- این روش کم تهاجمی و ایمن است و اغلب عوارض آن کوتاه مدت هستند.
- تعداد جلسات مورد نیاز برای لیزر تاتو چندان زیاد نیست و تنها با ۶ تا ۱۴ جلسه مراجعه و در هر جلسه با صرف چند دقیقه زمان، می توان تاتو را پاک کرد.
پاک کردن خالکوبی و تاتو با لیزر از ایمن ترین و کم تهاجمی ترین روش های پاک کردن تاتو است و اغلب عوارض آن به صورت کوتاه مدت و موقتی بروز پیدا می کنند. از مهمترین عوارض کوتاه مدت این روش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- التهاب، قرمزی، تورم، حساسیت و خارش خفیف پوست تا چند ساعت یا نهایتا چند روز پس از انجام لیزر طبیعی هستند.
- ممکن است تا چند روز پس از انجام لیزر ناحیه خالکوبی تیره شود و یا پوسته ایجاد کند.
اما در کنار این ها، در موارد نادر ممکن است عوارض جدی و خطرناکی نیز بروز پیدا کنند. از جمله:
- سفید شدن مو: پیگمانتاسیون یا تغییر رنگ مو در ناحیه ای که لیزر انجام شده از عوارضی است که امکان دارد به صورت موقتی بروز پیدا کند.
- عفونت: در صورتی که فرد سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشد و یا داروهای راکوتان مصرف کند، ممکن است با انجام لیزر برای پاک کردن تاتو دچار عفونت شود.
- اسکار: با انتخاب یک مرکز معتبر و انجام اصولی لیزر احتمال ایجاد اسکار ماندگار بسیار کم است؛ اما در صورتی که دستگاه به درستی تنظیم نشده یا پوست فرد حساس و مستعد ایجاد اسکار باشد، ممکن است جای زخم برای طولانی مدت باقی بماند.
- برفکی شدن پوست: در هنگام برخورد پرتوهای لیزر با پوست گاز co2 آزاد می شود که برفک سفید رنگی را ایجاد می کند.
- تغییر رنگ پوست: عدم تنظیم اصولی دستگاه لیزر می تواند موجب تغییر رنگ پوست به رنگی روشن تر یا تیره تر از رنگ طبیعی شود.
- واکنش آلژیک: واکنش آلژیک معمولا در اثر لیزر تاتوهای رنگ روشن مثل قرمز، زرد، سبز و آبی ایجاد می شود. برخی از جوهرهای تاتو حاوی سولفید جیوه هستند و در هنگام جذب، واکنش آلژیک ایجاد می کنند که شامل درماتیت آلژیک، تاول، کهیر، تورم، ندول التهابی و گرانولوم است.
برای جلوگیری از این عوارض لازم است به کلینیک های معتبر نظیر کلینیک زیبایی آسمانه مراجعه فرمایید. داشتن تجهیزات پیشرفته از دیگر شرایط لازم برای جلوگیری از عوارض نادر لیزر است.
این افراد می توانند برای پاک کردن خالکوبی و تاتو با لیزر اقدام نمایند و انجام این اقدام برایشان خطرآفرین نیست:
- افرادی که از سلامت روحی و جسمی برخوردار هستند و بیماری پوستی ندارند.
- افرادی که خالکوبی قدیمی و کمرنگ دارند.
- افرادی که عادت به استعمال سیگار ندارند.
- افرادی که در نواحی مختلف بدن مثل گردن، بازو، کمر، پا، لب، خط چشم و... تاتو دارند و از انجام آن پشیمان شده اند.
- بانوانی که در دوران بارداری یا شیردهی هستند.
- افرادی که با بیماری های پوستی فعال مثل اگزما، پسوریازیس، عفونت پوستی و... دست و پنجه نرم می کنند.
- افرادی که بیماری های مزمنی مثل دیابت کنترل نشده دارند و یا داروهای ضد انعقادی (رقیق کننده خون) مصرف می کنند.
- کسانی که سابقه ایجاد کلوئید دارند. (این مورد معمولا در افراد دارای پوست تیره بروز می یابد.)
- افرادی که انتظارات رویایی و غیر واقع بینانه ای از انجام لیزر دارند و می خواهند با یک بار مراجعه اثر تاتو به طور کامل رفع شود.
در حقیقت عوامل متعددی بر میزان اثربخشی و تعداد جلسات مورد نیاز برای پاک کردن خالکوبی و تاتو با لیزر تاثیر می گذارند و به همین دلیل نمی توان از پیش تعیین کرد که پاک کردن کامل تاتو چقدر زمان خواهد برد. به طور کلی در بهترین حالت، ۶ تا ۸ جلسه و در مورد تاتو های سخت و بزرگ تا ۱۴ جلسه لیزر نیاز است. مهمترین عوامل موثر بر نتیجه پاک کردن خالکوبی با لیزر عبارتند از:
- رنگ پوست فیتزپاتریک: میزان اثربخشی پرتوهای لیزر با توجه به نوع و رنگ پوست فرد متفاوت است. بر این اساس افرادی که پوست روشن تری دارند نتایج بهتری از لیزر می گیرند.
- رنگ جوهر: تاتوهای رنگی و به خصوص رنگ های روشن سخت تر از تاتوهای تیره و مشکی پاک می شوند.
- وسعت تاتو: تاتوهای بزرگتر به زمان بیشتری برای پاک کردن نیاز دارند.
- قدمت تاتو: تاتوهای قدیمی در طی زمان خود به خود کمی محو و کمرنگ شده اند؛ بنابراین راحت تر از تتوهای جدید پاک می شوند و به تعداد جلسات کمتری نیاز دارند.
- موقعیت تاتو: تاتوهایی که در نواحی حساس پوست مثل داخل بازو، داخل ران، گردن، پستان و... انجام شده اند، باید با دقت و محافظه کارانه پاک شوند. چرا که امکان بروز عوارض در این نواحی بیشتر است.
معمولا پزشکان توصیه می کنند بین جلسات لیزر تاتو بین ۶ تا ۸ هفته فاصله بیندازید. چراکه بعد از هر جلسه لیزر لازم است سیستم ایمنی بدن، ذرات کوچک جوهر را حذف و دفع کند و همچنین پوست آن ناحیه تا حدی ترمیم شود. البته فاصله بین جلسات را باید با مشورت پزشک متخصص تعیین کرد؛ چراکه با توجه به نوع جوهر، عمق نفوذ جوهر زیر پوست، موقعیت تاتو روی بدن و... ممکن است به فواصل زمانی متفاوتی نیاز داشته باشید.
رعایت مراقبت های قبل و بعد از پاک کردن خالکوبی و تاتو با لیزر برای گرفتن نتیجه ای ایمن و رضایت بخش ضروری است. مهمترین نکات مراقبتی شامل موارد زیر است:
- در اولین گام مراجعه به پزشک متخصص و با تجربه پیشنهاد می شود.
- لازم است پیش از لیزر تاتو سن فرد، رنگ (وجود رنگ گوشتی، جوهر سفید، رنگ های روشن و...)، وسعت، عمق نفوذ، قدمت و البته نوع تاتو (آماتور یا حرفه ای بودن آن) مورد بررسی پزشک متخصص قرار گیرد. همچنین بررسی وضعیت سلامت فرد توسط پزشک الزامی است.
- ممکن است نیاز باشد قبل از اقدام برای لیزر تاتو رژیم غذایی خاصی را رعایت کنید که در این مورد پزشک متخصص توضیحات لازم را ارائه خواهند داد.
- مدتی قبل از انجام لیزر تاتو، از مصرف داروهای ضدانعقادی (رقیق کننده خون) مثل آسپرین، ایبوپروفن و... پرهیز کنید؛ چراکه خطر خونریزی را افزایش می دهند.
- بسیار مهم است پیش از انجام لیزر در مقابل تابش مستقیم آفتاب قرار نگیرید و پوست خود را برنزه نکنید.
- لازم است مدتی قبل از درمان و در فواصل جلسات درمان از ضد آفتاب با کیفیت و وسیعالطیف استفاده نمایید.
- افرادی که دارای انواع پوست فیتزپاتریک تیره هستند، ممکن است لازم باشد قبل از شروع فرآیند درمان، چند شات لیزر را به عنوان تست اولیه انجام دهند.
- در افرادی که پیشینه ابتلا به عفونت هرپس سیمپلکس یا واریسلا زوستر را دارند، از دو روز قبل و تا سه روز بعد از آغاز لیزر تاتو، داروهای ضد ویروسی را تجویز می کنند.
- همچنین افرادی که پیش تر به عفونت HSV مبتلا بوده اند، می بایست از روز درمان و تا ۵ روز بعد از داروی ضد ویروسی استفاده نمایند.
- بعد از انجام لیزر، ناحیه هدف را پاکیزه و خشک نگه دارید.
- انجام کمپرس سرد به رفع التهاب، قرمزی، سوزش و جلوگیری از تاول زدن بعد از لیزر کمک می کند. یخ را در پارچه ای تمیز بپیچید و هر ۱ الی ۲ ساعت، به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه، در ناحیه مذکور قرار دهید.
- تا 6 هفته بعد از لیزر، پوست خود را برنزه نکنید؛ از آفتاب سوختگی جلوگیری کنید و به این منظور کرم های ضد آفتاب با SPF بالای 30 را مورد استفاده قرار دهید.
- تا زمانی که پوست به طور کامل بهبود نیافته، از تماس با آب و انجام فعالیت های ورزشی شدید بپرهیزید.
- داروهای موضعی یا خوراکی که پزشک تجویز نموده را به طور منظم و دقیق مصرف نمایید.
- روز بعد از لیزر تاتو می توانید استحمام کنید؛ اما به هیچ وجه نباید روی آن را لیف بکشید. کشیدن لیف بر روی ناحیه لیزر شده ریسک عفونت و آسیب به پوست را بالا می برد.
- زخم های کوچک و جزئی که در اثر لیزر ایجاد می شوند، معمولا طی 4 یا 5 روز بعد از لیزر برطرف می گردند. این زخم ها را اصلا دستکاری و تحریک نکنید. کندن آنها باعث ماندگار شدن جای زخم می شود.
- حداقل تا دو روز بعد از لیزر از داروهایی که پوست را نسبت به اشعه آسیب پذیر می کنند مثل هیدروکینون و لایه بردارها و... استفاده نکنید.
به طور کلی تجربه افراد مختلف از درد لیزر تاتو متفاوت است و بسیاری از افراد گزارش کرده اند که در هنگام لیزر تاتو، درد و سوزش متوسطی مشابه دردی که در هنگام نیشگون گرفتن، یا آفتاب سوختگی ایجاد می شود را تجربه کرده اند. همچنین درد لیزر تاتو مشابه درد لیزر موهای زائد است.
باید توجه داشت که عمق تاتو، نوع پوست و تکنیک انجام لیزر می توانند بر میزان دردی که در هنگام انجام این روش احساس می شود، تاثیر بگذارند. به عنوان نمونه تکنیک های پیشرفته مثل لیزر کیوسوئیچ، با سیستم های خنک کننده ای که دارند، موجب می شوند درد لیزر تاتو تا حد زیادی کاهش یابد.
با توجه به آستانه درد افراد، پزشکان توصیه می کنند پیش از لیزر تاتو، از کرم های بی حس کننده موضعی استفاده شود تا فرد دردی را احساس نکند. البته دقت کنید که در بسیاری از موارد درد لیزر تاتو قابل تحمل است و تنها چند دقیقه طول می کشد. بنابراین فرد می تواند با تنفس عمیق و آهسته و فشردن مشت دست در مقابل آن تاب بیاورد.
از سوی دیگر پس از انجام لیزر درد و سوزش خفیفی احساس می شود که با مصرف مسکن ها و کمپرس سرد می توان آن را کاهش داد. به طور کلی بی حسی لیزر تاتو بیشتر برای نواحی حساس تر و دردناک تر مثل ساکروم، مچ دست یا برجستگی های استخوانی دیگر انجام می شود.
بله، لیزر یکی از ایمن ترین روش هایی است که می تواند به تدریج و در عرض چند جلسه رنگدانه های تاتو را حذف نماید. با توجه به رنگ، وسعت و محل تاتو میزان اثربخشی لیزر بر آن متفاوت است و برای حذف آن باید به پوست زمان بدهید.
با توجه به اینکه تاتوهای رنگی طرفداران زیادی دارند، خوب است به این سوال مهم پاسخ دهیم که کدام رنگ ها سختتر پاک می شوند. در حقیقت هر کدام از رنگ ها به نحو متفاوتی تحت تاثیر طول موج های لیزر قرار می گیرند. رنگ های مشکی، آبی و سبز تیره به طور ساده و موثرتری پاک می شوند و رنگ های زرد، بنفش، آبی روشن، فیروزه ای و فلوئورسنت دشواری بیشتری دارند. با توجه به اینکه تاتوهای رنگی طرفداران زیادی دارند، خوب است به این سوال مهم پاسخ دهیم که کدام رنگ ها سختتر پاک می شوند؟ در حقیقت هر کدام از رنگ ها به نحو متفاوتی تحت تاثیر طول موج های لیزر قرار می گیرند. رنگ های مشکی، آبی و سبز تیره به طور ساده و موثرتری پاک می شوند و رنگ های زرد، بنفش، آبی روشن، فیروزه ای و فلوئورسنت دشواری بیشتری دارند.
خیر؛ این کار به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود. لیزر موهای زائد نه تنها تاتو را پاک نمی کند، بلکه می تواند به پوست ناحیه تاتو آسیب برساند.
هزینه پاک کردن خالکوبی و تاتو با لیزر به عوامل متعددی وابسته است و به طور دقیق نمی توان آن را تعیین کرد. عمق نفوذ جوهر در پوست، وسعت تاتو، قدمت تاتو، رنگ تاتو، رنگ پوست، محل تاتو روی بدن و... از جمله عواملی هستند که تعداد جلسات مورد نیاز برای پاک کردن تاتو با لیزر را تعیین می کنند و بدیهی است که هرچه تعداد جلسات بیشتری مورد نیاز باشد، هزینه آن نیز بیشتر خواهد شد. همچنین موقعیت جغرافیایی و شهری که کلینیک در آن واقع شده، و تجربه و مهارت پزشک می تواند در هزینه هر جلسه متفاوت باشد.
بهتر است در هنگام مراجعه به کلینیک برای پاک کردن تاتو با لیزر، مهارت پزشک و کیفیت خدمات کلینیک را اولویت انتخاب خود قرار دهید و برای کاهش هزینه ها سلامت خود را به خطر نیندازید.
سخن پایانی
در نهایت اگرچه هزینه لیزر تاتو کمی بیشتر از سایر روش ها است؛ اما در واقع این روش ایمن ترین و موثرترین شیوه ای است که می توان از طریق آن اثر خالکوبی هایی که از انجام آن پشیمان شده اید را پاک کرد. برای گرفتن بهترین نتیجه از لیزر پاک کردن تاتو، لازم است مراقبت های قبل و بعد از لیزر را جدی بگیرید و به کلینیکی معتبر مراجعه فرمایید.